Freelancer-verokortti

Freelancerina työskentelevälle henkilölle on ominaista sellainen työnkuva, jossa vakituista työnantajaa ei ole. Samalla lyhytaikaisempia työnantajia voi olla useitakin samaan aikaan. Freelancerin työnkuva on vapaata, sillä freelancerina työskentelevä henkilö valitsee itselleen työnsä. Tyypillisesti freelancerina saattavat työskennellä esimerkiksi musiikin alalla olevat henkilöt, valokuvaajat ja toimittajat, mutta nyt pätkätöiden yleistyttyä voimakkaasti, alkaa freelancereita löytyä runsaasti muiltakin aloilta. 

Freelancer-verokortin hankinta 

Freelancer -verokortti hankitaan muiden verokorttien tapaan verotoimistosta. Vaikka nykyään verokorttien tulostaminen on todella kätevää ja vaivatonta netin kautta, on ensimmäinen freelancer -verokortti kuitenkin hankittava toisin. Ensimmäinen verokortti vaatii nimittäin henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa tai sitten soiton verohallinnon palvelunumeroon, joka on 020 697 000.

Freelancer -verokortin hankintaa varten tarvitaan arviot koko vuoden tuloista sekä niistä tehtävistä vähennyksistä.  Lisäksi tarvitaan tiedot tuloista ja vähennyksistä alkuvuodesta verokortin hankintahetkeen asti. Nämä tulotiedot toimitetaan verotoimistoon bruttomääräisinä, eli tuloina ennen kuin niistä on vähennetty veroja.

Kun ensimmäinen freelancer -verokortti on sitten hankittu, voi kyseisen verokortin jatkossa tulostaa tai tilata itse netin kautta osoitteessa www.vero.fi. Verkossa asiointi vaatii sähköisen tunnistautumisen joko verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Sähköinen tunnistautuminen takaa palvelun käyttämisen turvallisuuden. Jos sähköinen tunnistautuminen ei ole freelancerille mahdollista, tulee hänen jatkossakin asioida verokorttiasioissa henkilökohtaisesti verotoimistossa tai soittamalla palvelunumeroon.

Freelancer seuraa itse tulojaan 

Freelancerin sirpaleisestakin toimenkuvasta johtuen voi tulojen arvioiminen verokorttia varten olla varsin vaikeaa. Siksi on tärkeää, että freelancer seuraa itse tarkasti tulojaan. Tulojen muuttuessa oleellisesti kannattaa uusi verokortti tilata mahdollisimman pian.

Freelancer -verokortin haltijan tulee ottaa näitä tuloja seuratessaan huomioon, ettei freelancer -verokortissa ole lainkaan tulorajaa ja ainoastaan yksi pidätysprosentti. Tämä pidätysprosentti on arvio sopivasta pidätysprosentista verokortin hankkimishetkellä ja se perustuu arvioituihin tuloihin. Tulojen muuttuminen arvioidusta vaikuttaa siis ilman muuta myös veroprosentin suuruuteen.

Freelancer -verokortilla työsuhteessa ja ammatinharjoittajana 

Freelancer -verokortti on monipuolinen verokortti erityisesti siitä syystä, että samalla verokortilla voi työskennellä niin palkkatyöläisenä työsuhteessa kuin ammatinharjoittajanakin. Usein kyseisen verokortin omistavat tekevät monenlaisia pätkätöitä, ja saattavat samassa kuussakin työskennellä sekä palkkatyössä että itsenäisenä ammatinharjoittajana myyden palveluitaan.

Freelancer -verokorttia voi siis käyttää silloinkin, kun tulot jakautuvat sekä YEL– että TyEL -työsuhteisiin. Freelancer voi säilyttää itse alkuperäisen verokortin, koska hän todennäköisesti tarvitsee sitä useassa paikassa. Kunkin palkkion maksajalle nimittäin riittää esitettäväksi kopio verokortista tai digitaalisesti lähetetty versio. Myös verokortin esittäminen palkkion maksavalle taholle riittää. Verokortti on joka tapauksessa esitettävä jollakin tapaa, sillä ilman verokortin esittämistä, freelancerin palkkiosta vähennetään 60 % verokuluina.

Mitä tapahtuu, jos freelancer maksaa veroja liikaa tai liian vähän?

Freelancerille voi kaikista yrityksistä huolimatta olla vaikeaa arvioida tulojaan sopivaa veroprosenttia varten täsmällisesti oikein. Maksetut verot voivat siis heittää suuntaan tai toiseen jonkin verran. Tästä heilahtelusta johtuen, voidaan päätyä tilanteeseen, jossa freelancer:

  • Saa veronpalautusta

Liikaa maksettu vero palautetaan verottajan toimesta seuraavan vuoden lopussa. Jos veroa tulee siis maksaneeksi liikaa liian suuriksi arvioitujen tulojen ja veroprosentin vuoksi, raha ei ole menetetty, mutta sen takaisin saamista pitää odottaa seuraavan vuoden loppuun.

  • Maksaa jäännösveroa

Liian vähän maksetuista veroista johtuen freelancerkin joutuu maksamaan jäännösveroa. Tämä tulee maksettavaksi samoihin aikoihin, kun veronpalautuksetkin loksahtelevat ihmisten tileille. Jos verorästejä jostain syystä on kertynyt kovin paljon, voi niitä maksaa verottajalle pienemmissä erissä.

Tulojen seuraamisen tärkeyttä ei siis voi liiaksi korostaa. Tarkalla seurannalla nimittäin vältytään suuremmilta yllätyksiltä lopullisessa verotuksessa ja ennen kaikkea vältytään maksamasta suuria jäännösveroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *