Paras laskutuspalvelu vai toiminimi?

Yrityselämään mielivän henkilön ensimmäisiin toimintoihin kuuluu oman yrityksen yritysmuodon valitseminen. Jos toiminnan tiedetään olevan kovin pienimuotoista ja työllistävän vain yrittäjän itsensä ja korkeintaan hänen puolisonsa, on toiminimi se useimmin valittu vaihtoehto. Kaikista Suomen yhtiömuodoista toiminimi on toiseksi yleisin, ja sen suosio näyttää vain kasvavan.

Kasvavan näyttää kuitenkin myös laskutuspalveluiden käyttäminen, ja kyseiset palvelut ovatkin heittäytyneet todelliseksi kilpailijaksi toiminimelle. Laskutuspalvelut nimittäin mahdollistavat yrittäjämäisen toiminnan ilman kirjanpitovelvoitteita. Tällöin puhutaankin niin sanotusta kevytyrittäjyydestä. Kumman valitseminen siis kannattaa, toiminimen vai laskutuspalvelun?

Aloittaminen

 • Toiminimi

Yritystoiminnan aloittaminen toiminimellä on helppoa. Yrittäjän tarvitsee vain tietää itse liikeideansa ja ilmoittaa toiminnan aloittamisesta Patentti- ja rekisterihallinnolle ja verottajalle. Monimutkaisia perustamisasiakirjoja ei tarvita. Lue lisää: Toiminimen perustaminen.

 • Laskutuspalvelu

Laskutuspalveluun käyttäjäksi rekisteröityminen on helppoa ja kokonaan ilmaista. Asiakkuussuhteen luominen onnistuu kokonaan netin kautta muutamassa minuutissa. Asiakkuussuhde ei myöskään velvoita laskuttamaan laskutuspalvelun kautta eikä olemassa oleva profiili yleensä maksa mitään, vaikka sitä ei käyttäisikään.

Toiminta

 • Toiminimi

Toiminimellä toimiessa yrittäjä tekee itse kaikki päätökset töistään, huolehtii itse asiakkaidensa laskuttamisesta ja vastaa yrityksen taloudesta myös omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Yrittäjän tulee itse huolehtia myös yrityksensä kirjapidosta eli kaikista paperitöistä, tai sitten käytettävä maksullista ulkopuolista kirjanpitäjää.

 • Laskutuspalvelu

Laskutuspalvelun kautta toimiva kevytyrittäjä tekee itse päätökset töistään. Kun laskutettavia töitä on kertynyt omasta mielestä tarpeeksi, täyttää kevytyrittäjä näistä toimeksiannon laskutuspalvelussa netin kautta. Tämän jälkeen laskutuspalvelu huolehtii laskun lähettämisestä asiakkaalle sekä kaikista kirjanpidollisista asioista. Kevytyrittäjän rooliksi jää vain odotella itselle saapuvaa maksua.

Yrittäjä vs. palkansaaja

 • Toiminimi

Toiminimellä toimiva on oikea yrittäjä. Hänen vastuunsa ja verotuksensa määritellään elinkeinoharjoittajan lakien mukaan.

 • Laskutuspalvelu

Laskutuspalvelua käyttävä ei ole yrittäjä, vaikka häntä voi kevytyrittäjäksi kutsuakin. Hän on nimittäin verotuksellisesti katsottuna työsuhteessa laskutuspalveluun ja saa tekemästään työstä saadun korvauksen palkkana.

Verotus

 • Toiminimi

Toiminimellä toimijaa verotetaan sekä ansio- että pääomatulojen mukaan, jotka määritellään yrityksen nettovarallisuuden perusteella. Toiminimen verotus huomioidaan yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Verotusta varten yrittäjän tulee pitää täydellistä kirjanpitoa toiminnastaan.

 • Laskutuspalvelu

Laskutuspalvelun kautta toimijaa verotetaan hänen henkilökohtaisella veroprosentillaan. Työnsä luonteen mukaan kevytyrittäjä voi toimittaa laskutuspalveluun joko pää- tai sivutulojen verokortin tai freelancer-verokortin. Laskutuspalvelu vähentää verot automaattisesti ennen palkanmaksua. Laskutussummasta vähennetään arvonlisävero, työnantajamaksut ja työntekijän pidätykset.

Muut kustannukset

 • Toiminimi

Verojen lisäksi toiminimellä toimimisella on muitakin kuluja, joiden suuruus riippuu luonnollisestikin toimialasta. Tulonhankkimiseen liittyvät menot ovat verotuksessa tietyin ehdoin tosin vähennyskelpoisia. Silti yrittäjän itsensä maksettavaksi jää kirjanpitoon liittyvät kulut. Varsinkin liikevaihdoltaan suurempien yritysten on käytettävä ulkopuolista kirjanpitäjää, mikä maksaa vähintään useita kymppejä kuukaudessa. Eroja kirjanpitomaksuista toki löytyy, mutta halvin ei tässä asiassa ole välttämättä paras, kun on kyse tärkeästä asiasta.

 • Laskutuspalvelu

Verojen lisäksi laskutuspalvelun kautta toimija maksaa laskutuspalvelun palkkion. Tämän palkkion suuruus vaihtelee hieman eri laskutuspalveluiden kesken, joten asiaan perehtyminen ennen laskutuspalvelun valintaa kannattaa.  Palkkiot vaihtelevat usein välillä 2-9 % laskutussummasta (ei sis. alv), mutta yleensä esim. 2 % palvelumaksua ei käytännössä saa ennen kuin on laskuttanut palvelun kautta useita kymmeniä tuhansia euroja. Keskimääräinen palkkion suuruus lienee n. 5 % maksettavaksi kertyvästä palkasta. Jotkin laskutuspalvelut saattavat veloittaa palvelumaksun lisäksi myös erikseen laskun lähettämisestä, joten kannattaa tarkistaa laskutuspalvelun hinnasto tarkasti.

Palvelumaksun lisäksi palkasta pidätetään lakisääteiset työnantajakulut ja työntekijämaksut eläkemaksukuluina.

Tuki

 • Toiminimi

Ongelmallisissa tai muuten tukea tarvitsevissa tilanteissa toiminimellä toimija joutuu etsimään tukensa yksin. Hän käyttää esimerkiksi kirjanpitäjänsä, pankin tai muun tahon asiantuntemusta, jos ei itse selviä. Oleellista tässä on yrittäjän rooli tukea antavan tahon määrittämisessä: hänen on itse päätettävä mistä tukea etsii.

 • Laskutuspalvelu

Laskutuspalvelu tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tukeen ongelmatilanteissa tai muuten mietityttävissä haasteissa. Yksin ei tarvitse jäädä, sillä laskutuspalvelun asiakaspalvelun tavoittaa yleensä sekä puhelimitse että sähköpostitse ainakin virka-aikaan.

Kaiken kaikkiaan sekä toiminimi että laskutuspalvelu mahdollistavat yrittäjämäisesti toimimisen suhteellisen vaivattomasti. Silti paperitöiden puuttuminen tekee laskutuspalvelusta vielä astetta helpomman ja ehdottomasti harkinnan arvoisen vaihtoehdon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *