Laskutuspalvelut

Itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi haikailevat tulevat törmäämään toimintansa alkumetreillä sellaiseen hankalaan asiaan kuin laskutus. Jossain vaiheessa asiakkaalle on pakko kirjoittaa lasku myydystä palvelusta. Tämä koetaan usein hankalaksi asiaksi, mutta onneksi se ei olekaan ainoa vaihtoehto. On nimittäin olemassa laskutuspalveluita, jotka kirjoittavat ja toimittavat laskun ammatinharjoittajan puolesta.

Kenelle laskutuspalvelut sopivat?

Laskutuspalvelut (joita kutsutaan usein myös laskutusosuuskunta-nimellä) sopivat oikeastaan kaikille sellaisissa töissä toimiville, joiden täytyy itse laskuttaa asiakastaan. Laskutuspalveluja käyttävät eri alojen freelancerit, joita voidaan myös kutsua kevytyrittäjiksi.

Erityisen hyvin laskutuspalvelut sopivat kuukausipalkkaisen ansion ohella tehtävien kertaluontoisen työn tai projektin laskuttamiseen, jonka suorittamisesta ei saada varsinaista palkkaa. Useat kertaluontoisen työn tilaajat eivät mielellään lähde palkanmaksuprosessiin sen työläyden vuoksi, vaan haluavat mieluummin laskun. Yksityishenkilö ei kuitenkaan voi lähettää laskua, sillä yksityishenkilö voi saada tuloja vain palkkana tai muuna vastaavana palkkiona. Yksityishenkilö voi kuitenkin lähettää laskun työstään laskutuspalveluiden kautta. Tällöin laskutuspalvelu hoitaa palkan laskennan.

Laskutuspalveluihin voi kerryttää laskutettavaa pidemmältä ajalta, ja sopia milloin lasku lähetetään. Maksettu lasku tilitetään ammatinharjoittajan tilille sovittuna päivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että ammatinharjoittaja pystyy itse päättämään palkkapäivänsä ajankohdan.

Mitä laskutuspalvelut maksavat?

Laskutuspalvelut eivät kaikessa kätevyydessään ole ilmaisia palveluita. Voidakseen toimia myös ne nimittäin tarvitsevat rahaa, ja ottavat siksi oman osuutensa laskutettavasta tulosta. Tyypillisesti laskutuspalvelun hinta eli palvelumaksu on noin 5 – 10 % laskutettavasta summasta. Eroa eri laskutuspalveluiden välillä on jonkin verran, joten tässä asiassa kannattaa harrastaa pientä kilpailutusta. Hinnan lisäksi kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös palvelun toimintavarmuus ja se mitä kaikkea se pitää sisällään.

Laskutuspalvelut vähentävät laskutettavasta summasta myös arvonlisäveron, vakuutusmaksut sekä verokortin mukaiset verot ennen kuin loppusumma tilitetään kevytyrittäjän tilille.

Jos laskutuspalvelun komissio tuntuu liian suurelta osalta, kannattaa muistaa, että sen maksamalla itseltä jää kuitenkin pois kaikki kirjanpitovelvollisuus, mikä taas yrittäjälle ehdottomasti kuuluisi. Tästä syystä laskutuspalveluiden käyttämistä onkin kutsuttu myös kevytyrittämiseksi, sillä ne mahdollistavat yrittäjämäisesti toimimisen ilman yrittäjyyteen liittyviä monimutkaisia paperitöitä. Tämä mahdollistuu sillä, että lasku menee laskutuspalvelun kirjanpitoon.

Kuinka valita sopiva laskutuspalveluyritys?

Laskutuspalveluiden tarjonta on nopeasti yleistyvä ala netissä. Äkkiseltään voisi tuntua, että on aivan sama, minkä niistä valitsee saadakseen haluamansa palvelun. Näin ei kuitenkaan ole, mistä syystä laskutuspalvelusta kannattaa tarkastaa ennen valintaa muutakin kuin sen hinta.

Laskupalveluyritystä valitessa kannattaa tarkistaa siis ainakin nämä:

1. Laskutuspalvelu todella hoitaa kaikki lakisääteiset maksut ja palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset

Vain tällaisen laskutusyrityksen kanssa voi olla varma, ettei tarvitse itse hoitaa mitään paperiasioita ja ilmoituksia. Kaikki laskutuspalvelut eivät esimerkiksi hoida YEL-vakuutuksien tilittämstä vakuutusyhtiölle.

2. Laskutuspalvelu ei edellytä oman y-tunnuksen hankkimista

Laskutuspalvelut (joita kutsutaan myös kevytyrittäjyyspalveluiksi) tarkoittavat yrittäjämäistä toimintaa ilman omaa y-tunnusta. Nykyään on liikkeellä myös toimijoita, jotka markkinoivat palveluitaan kevytyrittäjyytenä tai laskutuspalveluina, vaikka tosiasiallisesti palvelussa rekisteröidään oma y-tunnus ja monet yrittäjän velvollisuudet jäävät tällä tavoin itselle hoidettavaksi, kuten aina silloin kun perustetaan oma yritys. Tällaisten palveluiden toimintamalli muistuttaakin enemmän tilitoimistoa. Olethan siis varma, mihin ryhdyt!

3. Laskutettavalle lähettävä lasku on selkeä ja sen voi tarvittaessa saada myös E-laskuna tai sähköpostilaskuna

Nykyään monet haluavat laskunsa sähköisessä muodossa, joten tämä vaihtoehto kannattaa tarkistaa.

4. Laskutuspalvelun kautta on mahdollisuus saada laskutettava summa palkkana

Vain näin toimiessa ammatinharjoittajan katsotaan verotuksellisesti olevan työsuhteessa laskutuspalveluun ja välttää itse omien ilmoitusten tekemisen.

5. Mahdollisuus jakaa maksettava palkka porukan kesken

Aina laskuttajana ei ole vain yksi henkilö, vaan esimerkiksi keikkaileva bändi tai koulutuksia järjestävä porukka, jolloin palkka täytyy pystyä jakamaan jo maksuvaiheessa useamman kesken.

6. Laskutuspalvelun ottaman palkkion suuruus

Näissä on eroja, joten kannattaa todella tarkistaa. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että laskutettavasta summasta vähennetään myös ne lakisääteiset maksut, joihin palkan maksaja ei itse voi omalla toiminnallaan mitenkään vaikuttaa.

Turvallinen valinta laskutuspalveluksi

Monista laskutuspalveluyrityksistä esittelyn kohteeksi voi hyvillä mielin nostaa UKKO.fi:n. Se on kokonaan kotimainen laskutuspalvelu, joka on saanut myös suomalaisen avainlippumerkinnän. Palvelulla on jo  lähes 50 000 käyttäjää ja 80 000 laskutettua asiakasta, mikä tekee siitä Suomen suosituimman laskutuspalvelun.

Lisätietoa ja esimerkiksi kätevän palkkalaskurin löytää UKKO.fi:n sivuilta osoitteesta www.ukko.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *