Toiminimen perustaminen – on myös helpompi vaihtoehto

Toiminimen perustaminen tulee ylenssä kyseeseen silloin kun halutaan perustaa yritys lähinnä oman ja mahdollisesti lähiperheen työtulon laskutukseen. Toiminimellä ei ole osakeyhtiön tapaan osakepääomaa, jonka vuoksi sijoittajien hankkiminen on lähes mahdotonta. Toiminimi ei siis voi olla kasvuyhtiö.

Toiminimen perustaminen on kohtuullisen helppoa. Muutama lomake tulee täyttää, tehdä ilmoituksen kaupparekisteriin ja verorekistereihin sekä mahdollisesti myös työnantajarekisteriin. Tämän jälkeen pitää vielä etsiä kirjanpitäjä joka hoitaa yrityksen tilinpäätökset ja veroilmoitukset ym. Vaihtoehtoisesti voi itse opetella pyörittämään kirjanpitoa. Sekään ei toiminimellä ole erityisen monimutkaista, mutta vaatii opiskelua.

Toiminimen perustaminen ei siis ole vaikeaa – työlästä ja byrokraattista kylläkin.

Kevytyrittäjyys on helpompi vaihtoehto

Toiminimen perustamiselle on olemassa kuitenkin myös vaihtoehto. Kevytyrittäjyys tarkoittaa palvelumuotoa, jossa työntekijä laskuttaa työnsä ulkopuolisen laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjä ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä yrittäjä, sillä hänellä ei ole y-tunnusta. Laskutuspalvelu tarjoaa työntekijän käyttöön oman y-tunnuksensa, jonka alla työntekijä voi toimia. Laskutuspalveluita kutsutaankin välillä myös sateenvarjoyrityksiksi, sillä niiden ”sateenvarjon” alla voi toimia tuhansia tai kymmeniä tuhansia ihmisiä eri aloilta ja eri elämäntilanteista.

Kevytyrittäjyys maksaa aika tarkalleen saman verran kuin toiminimen pyörittäminen. Laskutuspalvelut vähentävät tilille tulevasta summasta kaikki samat työnantajan ja työntekijän kulut, kuin yrittäjätkin. Kirjanpitäjän palkkiota vastaa laskutuspalveluiden palvelumaksu, joka Suomessa on yleensä noin 5%.

Kannattaa tutustua kevytyrittäjyyteen ennen oman toiminimen perustamista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *