Toiminimen perustaminen

Artikkeli päivitetty 8.4.2018

Toiminimeksi kutsutaan kevyttä yritysmuotoa, joka on helppo ja nopea perustaa. Sen perustamiseen riittää yksi yhtiömies, eli yrittäjäksi ryhtyvä itse, eikä alkupääomaakaan tarvita runsaasti. Toiminimi soveltuu sekä päätoimisesti että sivutoimisesti yrittäjäksi aikovalle.

Millaiselle yrittäjälle toiminimi sopii?

Toiminimi on oivallinen yritysmuoto yrittäjälle, jonka toiminta on kohtuullisen pienimuotoista ja työllistää vain yrittäjän itsensä. Mittavissa hankkeissa kannattaa ehdottomasti miettiä muita vaihtoehtoja jo uskottavuudenkin, mutta myös taloudellisen vastuun vuoksi. Toiminimellä toimiva yrittäjähän on nimittäin vastuussa yrityksensä taloudesta myös henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Toiminimi sopii henkilölle, jonka tarkoituksena on yrittäjänä myydä oman alansa palveluita ja aikaansa. Yleensä toiminimellä toimivat aloittavat yrityksensä liki nollabudjetilla, eli eivät tee alkuinvestointeja juuri lainkaan. Tästä syystä toiminimiyrittäjyys sopii myös henkilölle, jolla ei ole varallisuutta, vaan yrityksen kautta on tarkoitus työllistää itseä joko pää- tai sivutoimisesti.

Tarkemmat ja yksityiskohtaiset ohjeet:

Ensimmäiseksi aloittelevan yrittäjän talousasiat kuntoon

  • Starttiraha

Toiminimen perustaminen on nimenomaan helppo ratkaisu. Kun liikeidea on valmiina ainakin yrittäjäksi aikovan omassa päässä, on aika kääntää katse hetkeksi talouteen. Hakeako starttirahaa vai ei? Jos yrityksessä aikoo toimia päätoimisesti, voi starttirahan saaminen olla mahdollista. Sitä täytyy kuitenkin muistaa hakea jo ennen kuin aloittaa yritystoiminnan. Jälkeenpäin tätä rahaa on turha pyydellä. Lisätietoa starttirahasta löytyy osoitteesta www.te-palvelut.fi.

  • Kirjanpitäjän palvelut

Kaikki taloudenpitoon liittyvä aineisto sekä omassa mielessä väijyvät kysymykset kannattaa käydä selvittämässä kirjanpitäjän luona. Toki toiminimellä toimivan ei ole pakko kirjanpitäjän palveluita ostaa, mutta toisaalta voi olla ihan hyvä ajatus maksaa kirjanpitäjälle siitä, että kirjanpitotyöt tulevat hyvin tehdyiksi. Lisäksi näin voi itse keskittyä paremmin yrityksen toiminnan pyörittämiseen.

  • Yrityksen pankkitili

Yrityksen talouden hoitamista varten kannattaa avata oma tili. Ihan tavallinen käyttötili riittää, ja yleensä se on varsinaista yritystiliä edullisempikin vaihtoehto. Tarpeen mukaan toiminimiyrittäjä voi liittää tiliinsä esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai maksukortin.

Toiseksi ilmoitusasiat kuntoon

  •  Elinkeinoluvat

Jos toiminimellä toimivan yrittäjän on tarkoitus harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa, tulee nämä luvat olla kunnossa ennen yrittäjäksi ilmoittautumista. Luvanvaraista toimintaa ovat esimerkiksi alkoholin anniskelu- ja myynti, apteekkitoiminta, ajoneuvojen katsastustoiminta ja ambulanssitoiminta.

Kattavan listan luvanvaraisista elinkeinoista löytää Suomen Yrittäjien kotisivuilta osoitteesta www.yrittajat.fi.

  • Yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi ilmoittautuminen

Jokaisen toiminimellä toimivan yrittäjän tulee täyttää Yksityinen elinkeinonharjoittajana -lomake (lomake Y3). Tämän saa täyttöohjeineen tulostettua netistä Patentti- ja rekisterihallinnon (PRH:n) ja Verohallinnon yhteisestä palvelusta osoitteesta www.ytj.fi Valitettavasti lomaketta ei voi palauttaa sähköisesti, vaan se pitää toimittaa henkilökohtaisesti lähimpään maistraattiin, verottajan toimipisteeseen tai PRH:n asiakaspalveluun. 

Myös lomakkeen postittaminen onnistuu. Tällöin oikea kontaktiosoite on:

PRH-Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa 110 euroa ja maksu tulee olla suoritettuna ennen kuin asia etenee. On hyvä varata käteistä mukaan Y3 -lomaketta palauttamaan mennessään, ellei ole maksanut maksua ennakkoon verkossa. Jos maksu on hoidettu ennakkoon, tulee asiasta kertova kuitti olla liitettynä lomakkeeseen.

  • Hakemus oma-aloitteisten verojen ilmoitus- ja maksujaksojen muuttamiseksi

Verojen ilmoitus- ja maksujaksojen muuttamista voi hakea lomakkeella 4071, joka löytyy Verohallinnon sivuilta osoitteesta www.vero.fi. Tällä lomakkeella voi hakea ilmoituskaudeksi yhden vuoden, jos yrityksen liikevaihto jää alle 25 000 euron. Tämä on kannattavaa, koska lyhyempi ilmoituskausi on työläämpi ja myös kalliimpi vaihtoehto, jos käyttää ulkopuolista kirjanpitäjää.

Kolmanneksi aloitetaan yrityksen toiminta

Kun toiminimi on hyväksytty ja paperit ovat saapuneet yrittäjälle, voidaan toiminta aloittaa. Kirjanpitäjä toimii hyvänä tukena alkuvaiheessa, mutta oivallista tukea löytyy etenkin Suomen Yrittäjien kotisivuilta. Onnea ja menestystä uudelle yritykselle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *