Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustamisen ei tarvitse olla vaikea urakka. Tietoa on saatavilla runsaasti, joten yksin ei tarvitse jäädä. Aivan alkuvaiheessa tietoa kerätessä kannattaa ehdottomasti piipahtaa erityisesti Suomen yrittäjien sivuilla (www.yrittajat.fi) sekä Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla (www.prh.fi). Ainakin näistä voi luottaa saavansa puolueetonta ja oikeaa tietoa yrityksen perustamisen tueksi.

Alussa on hyvä liikeidea

Mikä tahansa yritys ei voi menestyä ilman kunnollista liikeideaa ja huolellista suunnittelua. Alalta hankittu koulutus ja työkokemus auttaa yrityksen toiminnan kaikissa vaiheissa, sillä yrittäjän on tärkeä tietää, mitä hän tekee. Omien vahvuuksien tunteminen auttaa liikeidean ja vision luomisessa.

Liikeidean työstäminen on merkittävää yrityksen onnistumisen kannalta, sillä monilla aloilla markkinoilla ilmenee ylitarjontaa. Siksi liikeidean on oltava sellainen, että oma yritys erottuu joukosta omaperäisyydellään, paremmuudellaan ja tuottavuudellaan. Hyvä liikeidea jalostuu suunnittelun kautta liiketoimintasuunnitelmaksi, jonka avulla on helppo arvioida yrityksen kannattavuutta.

Liiketoimintasuunnitelman valmiita pohjia löytyy esimerkiksi ELY-keskuksista (www.ely-keskus.fi).

Yritys tarvitsee rahoitusta toimiakseen

Ennen kuin yritys alkaa tuottaa voittoa, tarvitaan rahoitusta yrityksen aloittamiseen. Jos tulevalla yrittäjällä ei ole itsellään rahaa yrityksen aloittamiseen sijoitettavaksi, jää hänen ainoaksi mahdollisuudeksi etsiä projektille ulkopuolinen rahoittaja. Tosin kaikki yritykset eivät välttämättä tarvitse alkuun suurta pääomaa.

Jos liiketoimintasuunnitelma tuli hyvin laadituksi, on sen kanssa helppoa astella pankkiin kyselemään vaihtoehdoista. Useat pankit tarjoavat esimerkiksi yrityslainoja tai muita pienlainoja, joita aloitteleva yrittäjä voi hyödyntää yrityksensä alkutaipaleella. Toinen vaihtoehto on etsiä muita yksityisiä rahoittajia esimerkiksi osakkeenomistajien muodossa, ja valita yritykselleen yritysmuodoksi osakeyhtiö.

Jos muu ulkopuolinen rahoitus ei onnistu, voi yrittäjä tiedustella, josko hänen olisi mahdollista saada yrityksen starttirahaa. Tämän saamiselle on kuitenkin omat kriteerinsä. Lisää aiheesta voi lukea TE-palveluiden sivuilta osoitteesta www.te-palvelut.fi.

Yritysmuodon valinta

Jos yritysmuoto ei ole ollut tiedossa alusta saakka, tulee sen valinta ajankohtaiseksi viimeistään tässä vaiheessa. Suomessa yhtiömuotoja on valittavana viisi ja tähän valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka monta henkilöä yhtiömiehenä halutaan toimivan, mitkä ovat yhtiömiesten vastuut ja paljonko pääomaa yritys tarvitsee.

Yhtiömuodoista toiminimi on sellainen, jonka voi perustaa yksin ja ilman raskasta byrokratiaa. Pelkkä kirjallinen ilmoitus toiminnan aloittamisesta riittää eikä alkupääomaa välttämättä tarvita. Muita yhtiömuotoja ovat osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta. Näistä osakeyhtiö on suosituin erityisesti siksi, että se mahdollistaa pääomasijoittajien mukanaolon, jolloin yritys saa tarvitsemaansa pääomaa, mutta osakkeenomistajilla on silti vain rajattu, sijoituksensa suuruinen, vastuu yrityksen toiminnasta.

Yritysmuodon valintaan saa parhaiten apua Suomen Yrittäjien internet -sivuilta (www.yrittajat.fi) tai Patentti- ja rekisterihallitukselta (www.prh.fi).

Yritystoiminta tarvitsee lupia

Ennen yritystoiminnan aloittamista tulevan yrittäjän tulee selvittää, mitä lupia hänen yrityksensä mahdollisesti tarvitsee toiminnalleen. Täysin luvanvaraista yritystoimintaa ovat esimerkiksi taksitoiminta, alkoholin anniskelupalvelut, ajoneuvojen katsastustoiminta, panttilainaus- ja vartiointipalvelut sekä sairaankuljetus ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi. Jos yritys tarvitsee uusia rakennettavia toimitiloja, pitää näitä varten olla rakennusluvat.

Varsinkin rakennuslupa-asioihin ottavat kantaa kaupungit ja kunnat, mutta niiden osuus myös muusta luvanvaraisesta toiminnasta on merkittävä. Luvanvaraisesta yritystoiminnasta antavat tietoa myös aluehallintovirastot ja ELY -keskukset. Yksityiskohtaista tietoja yritystoiminnan luvista löytää esimerkiksi Yritys-Suomen verkkopalvelusta osoitteesta www.yrityssuomi.fi.

Perustamisilmoituksen tekeminen on pakollista

Olipa yrityksen yhtiömuodoksi valittu mikä tahansa, on perustamisilmoituksen tekeminen pakollista. Perustamisilmoitus tehdään yritystietojärjestelmään, jolloin samalla ilmoituksella on mahdollista ilmoittautua niin Kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin kuin arvonlisäverovelvolliseksikin.

Verohallinto ja Patentti- ja rekisterihallinto (PRH) pitävät yhdessä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmää (YTJ), jolla nämä ilmoitukset voi hoitaa kuntoon. Palvelu löytyy osoitteesta www.ytj.fi. Myös PRH:n sivuilta www.prh.fi löytyy kattavasti tietoa aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *